ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ
Πονάει το δόντι μου ξαφνικά. Τι να κάνω?
Καλό είναι να πάρετε ένα ισχυρό παυσίπονο και να επικοινωνήσετε μαζί μας το συντομότερο δυνατό. Αποφύγετε να πάρετε αντιβίωση αυθαίρετα, διότι δε βοηθάει σε όλες τις περιπτώσεις οδοντικού πόνου.
Πρήστηκα ξαφνικά. Τι να κάνω?
Στην περίπτωση ενδοστοματικού ή εξωστοματικού οιδήματος η λήψη αντιβίωσης είναι πολλές φορές αναγκαία για την ανακούφιση σας μέχρι την οριστική θεραπεία του αιτίου. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα σχήματα αντιβίωσης κατάλληλα και δραστικά, γι’αυτό δεν είναι σωστό να παίρνετε αντιβίωση αυθαίρετα. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας εξετάσουμε και να σας συμβουλεύσουμε κατάλληλα.
Νομίζω ότι πρήζεται ο φρονιμίτης μου. Τι να κάνω?
Αν νιώσετε ξαφνικά πόνο στο πίσω μέρος του στόματος, εκεί που βρίσκεται ο φρονιμίτης, πλύντε καλά το σημείο, έστω κι αν ματώνει. Συνήθως πρόκειται για ημιέγκλειστους φρονιμίτες που καλύπτονται εν μέρει από ούλα και πρέπει να εξαχθούν. Κατά διαστήματα μπορεί να μαζεύονται υπολείμματα τροφής και μικρόβια μεταξύ φρονιμίτη και ούλου και να ξεκινάει έτσι μια φλεγμονώδης αντίδραση που λέγεται περιστεφανίτιδα και χαρακτηρίζεται από πόνο ή/και πρήξιμο. Πάρτε απλά παυσίπονα και επικοινωνήστε μαζί μας. Αποφύγετε να πάρετε αντιβίωση αυθαίρετα.
Έβγαλα ένα δόντι και νομίζω ότι έχω αιμορραγία. Τί να κάνω?
Γενικά μικρή αιμορραγία είναι αναμενόμενη μετά από επεμβάσεις στο στόμα. Αν αυτή είναι υπερβολική, τυλίξτε ένα κομμάτι αποστειρωμένης γάζας (σε πάχος περίπου ενός δακτύλου), τοποθετήστε τη στο σημείο που αιμορραγεί, δαγκώστε τη και κρατήστε την έτσι πιεσμένη για τουλάχιστον μισή ώρα. Αν δε σταματήσει, αλλάξτε γάζα και επαναλάβετε για άλλη μισή ώρα και επικοινωνήστε μαζί μας. Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπό μας αναζητήστε στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΞΑΓΩΓΗ ΔΟΝΤΙΟΥ.
Χτύπησα στα δόντια. Τί να κάνω?
Αν υπάρχει αιμορραγία, ταμπονάρετε το σημείο με μία γάζα. Αν έχει σπάσει κομμάτι κάποιου μπροστινού δοντιού, φυλάξτε το. Επικοινωνήστε αμέσως μαζί μας. Είναι απαραίτητο να γίνει αξιολόγηση των δοντιών στην τραυματισμένη περιοχή, ακόμα κι αν δεν υπάρχει εμφανής τραυματισμός των δοντιών. Αν κάποιο δόντι σφηνωθεί στη γνάθο, αλλάξει θέση ή βγει εντελώς από τη γνάθο ακολουθήστε τις οδηγίες που αναφέρονται στον ιστότοπό μας στην
Έχω πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας και έκανα εξαγωγή χωρίς να έχω πάρει αντιβίωση πιο πριν. Κινδυνεύω να πάθω κάτι?
Όχι. Η πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας, όπως και άλλες παθήσεις για τις οποίες παλαιότερα συστηνόταν η λήψη αντιβίωσης πριν από οδοντιατρικές εργασίες, δε συμπεριλαμβάνονται πλέον στη λίστα της χημειοπροφύλαξης. Ρωτήστε τον καρδιολόγο σας. Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπό μας αναζητήστε στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΗΜΕΙΟΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ.
Ταλαιπωρούμαι πολύ από άφθες και στο φαρμακείο μου έδωσαν pyralvex αλλά δεν ανακουφίζομαι. Τι να κάνω?
Σίγουρα να σταματήσετε το pyralvex διότι, λόγω του ότι περιέχει σαλυκιλικό οξύ, προκαλεί τοπικό χημικό έγκαυμα και τελικά αντί να βοηθάει επιβραδύνει ακόμη περισσότερο την επούλωση της άφθας. Το ίδιο συμβαίνει και με στοματικά διαλύματα που περιέχουν αλκοόλη κι επίσης προκαλούν έγκαυμα. Οι περισσότερες άφθες επουλώνονται από μόνες τους μέσα σε 4-10 μέρες. Για την ταχύτερη επούλωση συστήνονται πλύσεις με χαμομήλι ή με κάποιο διάλυμα χλωρεξιδίνης, καθώς και η εφαρμογή σκευασμάτων αλόης.
Πήρα αντιβίωση και η γλώσσα μου εμφάνισε λευκές πλάκες. Να ανησυχήσω?
Όχι. Αρκετά συχνά μετά τη λήψη αντιβίωσης μπορεί να εμφανιστεί μυκητίαση στη στοματική κοιλότητα με τη μορφή λευκών πλακών που μοιάζουν με πήγμα γάλακτος. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, απλά επισκεφτείτε μας για τη σωστή φαρμακευτική αντιμετώπιση της μυκητίασης.
Πριν μερικές μέρες έκανα μια επέμβαση στο στόμα και τώρα ένιωσα να σπάει ένα ράμμα. Να ανησυχήσω?
Όχι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Η επούλωση του τραύματος θα γίνει κανονικά.
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Πριν φορέσετε τους νάρθηκες της λεύκανσης βουρτσίστε καλά τα δόντια σας.
- Οι νάρθηκες θα πρέπει να είναι στεγνοί πριν βάλετε το λευκαντικό.
- Βάλτε μικρή ποσότητα λευκαντικού gel στο νάρθηκα σε κάθε θέση δοντιού. Η ποσότητα του gel θα πρέπει να έχει περίπου το μέγεθος φακής.
- Στην περίπτωση που φορέσετε το νάρθηκα και μικρή ποσότητα λευκαντικού εξωθηθεί προς τα ούλα σας, απομακρύντε την με μια μπατονέτα.
- Είναι φυσιολογικό να βλέπετε φυσαλίδες μέσα στους νάρθηκες όσο τους φοράτε.
- Μετά τη λεύκανση καθαρίστε τους νάρθηκες με κρύο τρεχούμενο νερό και οδοντόβουρτσα και τοποθετήστε τους στο κουτί αποθήκευσής τους σε ξηρό και δροσερό μέρος. Μην πλένετε τους νάρθηκες με ζεστό νερό γιατί μπορεί να παραμορφωθούν.
- Μετά τη λεύκανση βουρτσίστε τα δόντια σας για να απομακρύνετε το λευκαντικό gel.
- 8. Μην τρώτε, πίνετε ή καπνίζετε όσο φοράτε τους νάρθηκες.
- Κατά τη διάρκεια της λεύκανσης και για μια εβδομάδα μετά το τέλος της αποφύγετε φαγητά και ποτά που χρωματίζουν τα δόντια, όπως κεράσια, παντζάρια, σοκολάτα, καφές, τσάι, κοκκινο κρασί, coca-cola κλπ. Αν καταναλώσετε κάτι από τα παραπάνω, φροντίστε να έχουν περάσει τα πρώτα 30′ από την αφαίρεση των ναρθήκων.
- Αποφύγετε για το ίδιο διάστημα την κατανάλωση όξινων τροφών και ποτών, όπως πορτοκάλια και λεμόνια, καθώς μπορούν να προκαλέσουν μικρή ευαισθησία στα δόντια σας.
- 1 Αποφύγετε το κάπνισμα για όσο διαρκεί η λεύκανση. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, σίγουρα αποφύγετε να καπνίζετε τα πρώτα 30′ μετά την αφαίρεση των ναρθήκων.
- Μια μικρή ευαισθησία στα ούλα κατά τη διάρκεια της λεύκανσης είναι φυσιολογική και αναστρέψιμη. Γενικά προσπαθήστε να γεμίζετε τους νάρθηκες τόσο που να μην βγαίνει το gel στα ούλα σας. Για την ευαισθησία των ούλων εφαρμόστε αυστηρά τις οδηγίες στοματικής υγιεινής και ρωτήστε μας για να σας υποδείξουμε ειδική οδοντόκρεμα.
- Μια μικρή ευαισθησία των δοντιών στο κρύο είναι φυσιολογική. Επίσης μπορεί να νιώσετε μη ειδική ευαισθησία, με τη μορφή ηλεκτρικού ρεύματος που διαπερνάει τα δόντια σας κάποιες φορές μέσα στη μέρα. Τα συμπτώματα αυτά είναι απόλυτα αναστρέψιμα και εξαφανίζονται φυσιολογικά μέσα σε 1-3 μέρες. Στο εμπόριο υπάρχουν γι’αυτή την περίπτωση καταπραϋντικά σκευάσματα με τη μορφή αφρού, gel ή οδοντόκρεμας. Ρωτήστε μας.
- Αν η ευαισθησία των δοντιών είναι μεγάλη, πάρτε ένα παυσίπονο και επικοινωνήστε μαζί μας. Μπορείτε να βάζετε τους νάρθηκες κάθε δεύτερη ή τρίτη μέρα/νύχτα, ή μπορεί να σας δώσουμε πιο ήπιο λευκαντικό gel.
- Αν σε κάποιο δόντι ή σε κάποια δόντια η ευαισθησία επιμένει, σταματήστε τη λεύκανση και επικοινωνήστε μαζι μας. Η μη ελεγχόμενη λεύκανση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
- Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που σας δόθηκαν ως προς τις ώρες που πρέπει να φοράτε τους νάρθηκες με το λευκαντικό.
- Μη συνεχίζετε τη λεύκανση στο σπίτι για χρονικό διάστημα άνω των 2 εβδομάδων.
- Διατηρείτε το λευκαντικό σε σκοτεινό και ξηρό μέρος, σε θερμοκρασία 15-25 C. Μην το χρησιμοποιείτε μετά την ημερομηνία λήξης του.
- 19. Μην κάνετε λεύκανση αν είστε έγκυος ή θηλάζετε.
- Αν το λευκαντικό έρθει σε επαφή με τα μάτια σας ξεπλύντε τα με ανοιχτά τα βλέφαρα κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για 15′.
- Η κατάποση μικρής ποσότητας λευκαντικού gel δε θα πρέπει να σας ανησυχήσει.
- Αμέσως μετά την εξαγωγή κρατήστε δαγκωμένη μια γάζα στο σημείο για 20′. Επαναλάβετε εφόσον χρειαστεί.
- Αμέσως μετά την εξαγωγή και για όλη εκείνη τη μέρα τοποθετήστε στην περιοχή της εξαγωγής (εξωτερικά) παγοκύστη ή παγάκια τυλιγμένα σε πετσέτα ανά 10λεπτο. Με αυτό τον τρόπο θα περιορίσετε, κατά το δυνατό, το πρήξιμο που είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο. Επίσης φυσιολογική είναι σε κάποιες περιπτώσεις η εμφάνιση μελανιάς στο δέρμα.
- Την πρώτη μέρα αποφύγετε να φτύνετε, να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να κάνετε στοματοπλύσεις με νερό, στοματικά διαλύματα, αλατόνερο κλπ.
- Την πρώτη μέρα η τροφή θα πρέπει να είναι κρύα και ρευστή (πχ γιαούρτι, κρέμα, παγωτό). Τις επόμενες 2 μέρες η τροφή θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και μαλακή (πχ μακαρόνια, ρύζι, πατάτες). Καλό είναι για τις πρώτες 7 μέρες να αποφεύγετε να μασάτε από την πλευρά της εξαγωγής.
- Η υγιεινή του στόματος και ειδικά της περιοχής της εξαγωγής θα πρέπει να είναι άψογη, γιατί μόνο έτσι θα γίνει σωστά και γρήγορα η επούλωση.
- Την πρώτη μέρα αποφύγετε το βούρτσισμα των δοντιών.
- Τη δεύτερη μέρα αρχίζετε να βουρτσίζετε κανονικά το υπόλοιπο στόμα αποφεύγοντας να βουρτσίσετε την περιοχή της εξαγωγής. Επίσης από τη δεύτερη μέρα αρχίζετε τις πλύσεις με στοματικό διάλυμα για 1′ πρωί και βράδυ.
- Από την τρίτη μέρα και με μαλακή οδοντόβουτσα βουρτσίζετε ελαφρώς τα ράμματα, χωρίς να ασκείτε δύναμη.
- Αποφύγετε το κάπνισμα.
- Εαν σας χορηγήθηκε αντιβίωση ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του γιατρού. Μη σταματήσετε την αντιβίωση νωρίτερα από τις οδηγίες, ακόμα κι αν δε νιώθετε πόνο ή πρήξιμο.
- Εαν υπάρχει πόνος μπορείτε να πάρετε απλά παυσίπονα όπως το Depon, το Panadol ή το Ponstan, ενώ αν ο πόνος είναι πιο δυνατός μπορείτε να πάρετε πιο ισχυρά αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως το Mesulid. Απαγορεύεται η λήψη ασπιρίνης ή άλλων παραγώγων σαλυκιλικού οξέος γιατί προκαλούν αιμορραγία.
- Μικρή αιμορραγία είναι αναμενόμενη μετά την εξαγωγή δοντιού. Αν αυτή είναι υπερβολική, τυλίξτε ένα κομμάτι αποστειρωμένης γάζας (σε πάχος περίπου ενός δακτύλου), τοποθετήστε τη στο σημείο που αιμορραγεί, δαγκώστε τη και κρατήστε την έτσι πιεσμένη για τουλάχιστον μισή ώρα. Αν δε σταματήσει, αλλάξτε γάζα και επαναλάβετε για άλλη μισή ώρα.
- Αν νιώσετε δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος, πράγμα που συχνά συμβαίνει μετά την εξαγωγή φρονιμίτη, θα πρέπει σιγά σιγά να προσπαθείτε να το ανοίξετε, έστω κι αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τα δάκτυλά σας. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
- Σε 7 μέρες θα πρέπει να επανέλθετε για να κόψουμε τα ράμματα. Αν εντωμεταξύ σπάσει κάποιο ή κάποια από τα ράμματα μην ανησυχήσετε.
- Επικοινωνήστε με το ιατρείο αν έχετε οποιαδήποτε απορία ή αν νιώθετε κάτι διαφορετικό από τα παραπάνω.
- Στην περιοχή της επέμβασης είναι πολύ πιθανή η εμφάνιση πρηξίματος. Αυτό είναι φυσιολογικό και διαρκεί περίπου 4 μέρες (μέχρι τη 2η αυξάνεται και από την 4η υποχωρεί). Για να μειωθεί κατά το δυνατόν τοποθετήστε εξωτερικά στην περιοχή παγοκύστη ή παγάκια τυλιγμένα σε πετσέτα ανά 10λεπτο τη μέρα της επέμβασης μέχρι να κοιμηθείτε. Αν το πρήξιμο συνεχίζει να αυξάνει και την 4η μέρα και/ή ο πόνος συνεχίζει ή χειροτερεύει, επικοινωνήστε μαζί μας. Επίσης πιθανή και φυσιολογική είναι η εμφάνιση μελανιάς στο δέρμα.
- Την πρώτη μέρα αποφύγετε να φτύνετε, να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να κάνετε στοματοπλύσεις με νερό, στοματικά διαλύματα, αλατόνερο κλπ.
- Την πρώτη μέρα η τροφή θα πρέπει να είναι κρύα και ρευστή (πχ γιαούρτι, κρέμα, παγωτό). Τις επόμενες 2 μέρες η τροφή να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και μαλακή (πχ μακαρόνια, ρύζι, πατάτες). Καλό είναι για τις πρώτες 7 μέρες να αποφεύγετε να μασάτε από την πλευρά της επέμβασης.
- Η υγιεινή του στόματος και ειδικά της περιοχής της επέμβασης θα πρέπει να είναι άψογη, γιατί μόνο έτσι θα γίνει σωστά και γρήγορα η επούλωση.
- Την πρώτη μέρα αποφύγετε το βούρτσισμα των δοντιών.
- Τη δεύτερη μέρα αρχίζετε να βουρτσίζετε κανονικά το υπόλοιπο στόμα, αποφεύγοντας να βουρτσίσετε την περιοχή της επέμβασης. Επίσης από τη δεύτερη μέρα αρχίζετε τις πλύσεις με στοματικό διάλυμα για 1′ πρωί και βράδυ.
- Από την τρίτη μέρα και με μαλακή οδοντόβουτσα βουρτσίζετε ελαφρώς τα ράμματα, χωρίς να ασκείτε δύναμη. Σταδιακά η καθαριότητα στην περιοχή της επέμβασης θα πρέπει να γίνεται όπως και στο υπόλοιπο στόμα.
- Αποφύγετε το κάπνισμα.
- Εαν σας χορηγήθηκε αντιβίωση ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του γιατρού. Μη σταματήσετε την αντιβίωση νωρίτερα από τις οδηγίες, ακόμα κι αν δε νιώθετε πόνο ή πρήξιμο.
- Πόνος είναι φυσιολογικό να υπάρχει μετά από μια επέμβαση στο στόμα. Για την αντιμετώπισή του μπορείτε να πάρετε απλά παυσίπονα όπως το Depon, το Panadol ή το Ponstan, ενώ αν ο πόνος είναι πιο δυνατός μπορείτε να πάρετε πιο ισχυρά αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως το Mesulid. Απαγορεύεται η λήψη ασπιρίνης ή άλλων παραγώγων σαλυκιλικού οξέος γιατί προκαλούν αιμορραγία.
- Μικρή αιμορραγία είναι αναμενόμενη. Αν αυτή είναι υπερβολική, τυλίξτε ένα κομμάτι αποστειρωμένης γάζας (σε πάχος περίπου ενός δακτύλου), τοποθετήστε τη στο σημείο που αιμορραγεί, δαγκώστε τη και κρατήστε την έτσι πιεσμένη για τουλάχιστον μισή ώρα. Αν δε σταματήσει, αλλάξτε γάζα και επαναλάβετε για άλλη μισή ώρα.
- Αν νιώσετε δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος θα πρέπει σιγά σιγά να προσπαθείτε να το ανοίξετε, έστω κι αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τα δάκτυλά σας. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
- Μικρή αύξηση στη θερμοκρασία του σώματος (πυρετός) είναι φυσιολογική και θα υποχωρήσει με την ανάρρωση. Αν συνεχίζει αμείωτη, επικοινωνήστε μαζί μας.
- Σε 7 μέρες θα πρέπει να επανέλθετε για να κόψουμε τα ράμματα. Αν σε αυτό το χρονικό διάστημα σπάσει ένα ή περισσότερα ράμματα δε θα πρέπει να ανησυχήσετε.
- Επικοινωνήστε με το ιατρείο αν έχετε οποιαδήποτε απορία ή αν νιώθετε κάτι διαφορετικό από τα παραπάνω.
- Στην περιοχή που τοποθετήθηκαν τα εμφυτεύματα είναι πολύ πιθανή και αναμενόμενη η εμφάνιση πρηξίματος, το οποίο μάλιστα μπορεί να διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι συμβαίνει συνήθως στις επεμβάσεις στο στόμα (δηλαδή περισσότερο από 4 μέρες). Για να μειωθεί κατά το δυνατό, τοποθετήστε εξωτερικά στην περιοχή παγοκύστη ή παγάκια τυλιγμένα σε πετσέτα ανά 10λεπτο τη μέρα της επέμβασης μέχρι να κοιμηθείτε. Επίσης, πιθανή και φυσιολογική είναι η εμφάνιση μελανιάς στο δέρμα.
- Την πρώτη μέρα αποφύγετε να φτύνετε, να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να κάνετε στοματοπλύσεις με νερό, στοματικά διαλύματα, αλατόνερο κλπ.
- Την πρώτη μέρα η τροφή θα πρέπει να είναι κρύα και ρευστή (πχ γιαούρτι, κρέμα, παγωτό). Τις επόμενες 2 μέρες η τροφή να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και μαλακή (πχ μακαρόνια, ρύζι, πατάτες). Καλό είναι για τις πρώτες 7 μέρες να αποφεύγετε να μασάτε από την πλευρά της επέμβασης.
- Η σωστή στοματική υγιεινή μετά τη χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ενσωμάτωσή τους στο οστό της γνάθου.
- Την πρώτη μέρα αποφύγετε το βούρτσισμα των δοντιών.
- Τη δεύτερη μέρα αρχίστε να τοποθετείτε gel χλωρεξιδίνης πάνω στη χειρουργημένη περιοχή πρωί-βράδυ, καθώς και πλύσεις με στοματικό διάλυμα χλωρεξιδίνης για 1′, 3 φορές τη μέρα. Επίσης αρχίστε να βουρτσίζετε κανονικά τα δόντια σας προσέχοντας βέβαια την περιοχή της επέμβασης.
- Από την τρίτη μέρα και με μαλακή οδοντόβουτσα αρχίστε να βουρτσίζετε πολύ ελαφρά την περιοχή της επέμβασης. Σταδιακά η καθαριότητα στη χειρουργημένη περιοχή θα πρέπει να γίνεται όπως και στο υπόλοιπο στόμα.
- Αποφύγετε το κάπνισμα. Πρόκειται για πολύ σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία ή όχι της ενσωμάτωσης των εμφυτευμάτων.
- Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που σας δόθηκαν σχετικά με την αντιβίωση που θα πρέπει να πάρετε. Μη σταματήσετε την αντιβίωση νωρίτερα από τις οδηγίες, διότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στην αποτυχία της ενσωμάτωσης των εμφυτευμάτων σας.
- Πόνος είναι φυσιολογικό να υπάρχει μετά από τη χειρουργική τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Για την αντιμετώπισή του μπορείτε να πάρετε απλά παυσίπονα όπως το Depon, το Panadol ή το Ponstan, ενώ αν ο πόνος είναι πιο δυνατός μπορείτε να πάρετε πιο ισχυρά αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως το Mesulid. Απαγορεύεται η λήψη ασπιρίνης ή άλλων παραγώγων σαλυκιλικού οξέος γιατί προκαλούν αιμορραγία.
- Μικρή αιμορραγία είναι αναμενόμενη. Αν αυτή είναι υπερβολική, τυλίξτε ένα κομμάτι αποστειρωμένης γάζας (σε πάχος περίπου ενός δακτύλου), τοποθετήστε τη στο σημείο που αιμορραγεί, δαγκώστε τη και κρατήστε την έτσι πιεσμένη για τουλάχιστον μισή ώρα. Αν δε σταματήσει, αλλάξτε γάζα και επαναλάβετε για άλλη μισή ώρα.
- Αν νιώσετε δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος , θα πρέπει σιγά σιγά να προσπαθείτε να το ανοίξετε, έστω κι αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τα δάκτυλά σας. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
- Μικρή αύξηση στη θερμοκρασία του σώματος (πυρετός) είναι φυσιολογική και θα υποχωρήσει με την ανάρρωση. Αν συνεχίζει αμείωτη, επικοινωνήστε μαζί μας.
- Σε 7 μέρες θα πρέπει να επανέλθετε για να κόψουμε τα ράμματα. Αν σε αυτό το χρονικό διάστημα σπάσει ένα ή περισσότερα ράμματα δε θα πρέπει να ανησυχήσετε.
- Επικοινωνήστε με το ιατρείο αν έχετε οποιαδήποτε απορία ή αν νιώθετε κάτι διαφορετικό από τα παραπάνω.
- ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΝΕΟΓΙΛΟΥ (ΠΑΙΔΙΚΟΥ) ΔΟΝΤΙΟΥ
- Αν το παιδικό δόντι βγει από το στόμα δε θα πρέπει να το βάλετε στη θέση του. Απευθυνθείτε αμέσως στον Παιδοδοντίατρο.
- Αν ένα παιδικό δόντι χτυπηθεί και παραμείνει στη θέση του ή αλλάξει θέση ή σφηνώσει στη γνάθο και πάλι θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον Παιδοδοντίατρο για να το αξιολογήσει.
- Ποτέ μην υποτιμάτε ακόμα κι έναν φαινομενικά αθώο τραυματισμό ενός παιδικού δοντιού. Άμεσα καλέστε τον Παιδοδοντίατρο. Αν ένα χτυπημένο παιδικό δόντι μείνει αθεράπευτο μπορεί να αλλάξει χρώμα, να νεκρωθεί, να δημιουργηθεί απόστημα στη ρίζα του και τελικά να εμφανιστεί ένα σπυράκι που βγάζει πύον (συρίγγιο) στο ούλο του. Όλα αυτά είναι πιθανό να επηρεάσουν τη διάπλαση του μόνιμου δοντιού που θα το αντικαταστήσει.
- ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΔΟΝΤΙΟΥ
- Αν σπάσει ένα κομμάτι του δοντιού, διατηρήστε το σε φυσιολογικό ορό ή γάλα. Mερικές φορές μπορεί να κολληθεί (κυρίως στα μπροστινά δόντια).
- Αν ένα μόνιμο δόντι μετατοπιστεί ή σφηνώσει στη γνάθο, καλέστε μας άμεσα. Αν ένα τέτοιο δόντι παραμείνει αθεράπευτο, το πιο πιθανό είναι να νεκρωθεί και να δημιουργήσει απόστημα.
- Αν ένα μόνιμο δόντι βγει από τη θέση του, πρέπει άμεσα να κάνετε τα εξής :
- Βρείτε το δόντι
- Ξεπλύντε το με κρύο νερό χωρίς να πιάσετε τη ρίζα του
- Βάλτε το δόντι ξανά στη θέση του και κρατείστε το σταθερό με μία γάζα
- Αν δε μπορείτε να το βάλετε στη θέση του, βάλτε το δόντι σε κρύο
γάλα - Καλέστε μας άμεσα.
- Αν υπάρξει τραυματισμός του προσώπου χωρίς εμφανή τραυματισμό των δοντιών, πάλι θα πρέπει να απευθυνθείτε σε μας. Είναι πιθανό να έχει πληγεί η ρίζα κάποιου δοντιού (ρωγμή ή κάταγμα) χωρίς εμφανή συμπτώματα, αλλά με πολύ άσχημες συνέπειες για το δόντι ακόμη και μετά από πολλά χρόνια.
- Γενικά θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι ο τραυματισμός των δοντιών είναι μια κατάσταση που απαιτεί άμεση και στενή παρακολούθηση για μεγάλο χρονικό διάστημα . Ο Παιδοδοντίατρος ή ο Ενδοδοντολόγος είναι εκπαιδευμένοι να αξιολογήσουν τα δόντια στην τραυματισμένη περιοχή, να επέμβουν όπου είναι αναγκαίο και να καθορίσουν τη συχνότητα των επανεξετάσεων. Εσείς με τη σειρά σας θα πρέπει να είστε ενήμεροι και ευαισθητοποιημένοι σχετικά με το τόσο σοβαρό αυτό θέμα.
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑΤΟΣ
- Το βούρτσισμα δοντιών θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές τη μέρα, εκ των οποίων η μια απαραιτήτως πριν τη νυχτερινή κατάκλιση.
- Η χρήση των μεσοδόντιων μέσων καθαρισμού (οδοντικό νήμα και/ή μεσοδόντια βουρτσάκια) θα πρέπει να γίνεται κατ΄ελάχιστον μια φορά τη μέρα, κατά προτίμηση κατά το νυχτερινό βούρτσισμα.
- Η καθημερινή χρήση στοματικού διαλύματος είναι προαιρετική, εκτός αν οι οδηγίες που σας δόθηκαν είναι διαφορετικές.
ΣΩΣΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑΤΟΣ
- Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να είναι μαλακή ή μέτρια.
- Η ποσότητα της οδοντόπαστας θα πρέπει να είναι στο μέγεθος μικρού μπιζελιού, ενώ δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η επιλογή συγκεκριμένης οδοντόπαστας. Η αποτελεσματική αφαίρεση της οδοντικής πλάκας γίνεται με τη σωστή χρήση της οδοντόβουρτσας.
- Οι τρίχες της οδοντόβουρτσας θα πρέπει να σχηματίζουν γωνία 45 μοιρών με τα ούλα και οι κινήσεις που εφαρμόζονται θα πρέπει να είναι ελεγχόμενα κυκλικές, ενώ η οδοντόβουρτσα παραμένει στο σημείο για μερικά δευτερόλεπτα.
- Θα πρέπει να βουρτσίζονται όλες οι επιφάνειες του δοντιού (και μασητική επιφάνεια).
- Το βούρτσισμα των δοντιών δε θα πρέπει να γίνεται με πολλή δύναμη, διότι υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού των ούλων.
- Συνολικά το βούρτσισμα θα πρέπει να διαρκεί περίπου 3-4 λεπτά.
- Η αποτελεσματικότητα του βουρτσίσματος με συμβατική ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα δε διαφέρει, αρκεί να εφαρμόζεται σωστά η τεχνική που αναφέρεται παραπάνω.
- Τουλάχιστον μία φορά την ημέρα θα πρέπει να γίνεται χρήση των μεσοδόντιων μέσων καθαρισμού (οδοντικό νήμα και/ή μεσοδόντια βουρτσάκια).
- Στο τέλος του βουρτσίσματος των δοντιών δε θα πρέπει να παραλείπεται το ελαφρύ βούρτσισμα της γλώσσας με την οδοντόβουρτσα ή με τα ειδικά ξέστρα γλώσσας, ώστε να αφαιρούνται τα μικρόβια που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή.
Χημειοπροφύλαξη ή προφυλακτική αντιβίωση είναι η χορήγηση αντιβίωσης πριν από κάποιες συγκεκριμένες οδοντιατρικές πράξεις, με κύριο στόχο την πρόληψη από τη λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα.
Το θέμα της προφυλακτικής χορήγησης αντιβίωσης στην Οδοντιατρική απασχολεί την πανεπιστημιακή κοινότητα εδώ και 7 περίπου δεκαετίες. Οι πρώτες οδηγίες δημοσιεύτηκαν από την AHA (American Heart Association) το 1955 και αφορούσαν συγκεκριμένες καρδιολογικές παθήσεις. Από τότε ως και τον Απρίλιο του 2007 που δημοσιεύτηκαν οι τελευταίες, οι οδηγίες χημειοπροφύλαξης έχουν αλλάξει 10 φορές.
Εκείνο που προκύπτει από τη μελέτη της σχετικής βιβλιογραφίας είναι ότι δεν υπάρχουν σαφή και αδιάσειστα στοιχεία ότι οι οδοντιατρικές πράξεις μπορούν να οδηγήσουν στην πρόκληση λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας. Σε μεγάλο αριθμό περιστατικών έχουν ενοχοποιηθεί οδοντιατρικές επεμβάσεις, χωρίς όμως να υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση. Κάποιες φορές γίνεται απλά χρονική συσχέτιση μεταξύ της οδοντιατρικής επέμβασης και της εκδήλωσης των συμπτωμάτων της ενδοκαρδίτιδας. Γενικά, αν και το ποσοστό της λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας που οφείλεται σε προηγηθείσα οδοντιατρική επέμβαση είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, ο κίνδυνος προσβολής του ασθενή μετά από μια οδοντιατρική επέμβαση φαίνεται να είναι πολύ χαμηλός : 1 περίπτωση/14 εκατομμύρια οδοντιατρικές επεμβάσεις.
Απ την άλλη, γνωρίζουμε ότι η ενδοκαρδίτιδα θα μπορούσε να προκληθεί καθημερινά από μικρόβια που υπάρχουν στο στόμα και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος κατά τη διάρκεια των συνήθων καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως είναι το βούρτσισμα των δοντιών, η χρήση οδοντογλυφίδων και η μάσηση τροφών. Μάλιστα, ο βαθμός μικροβιαιμίας που προκύπτει κατά τη διάρκεια των καθημερινών αυτών δραστηριοτήτων δε διαφέρει σημαντικά από αυτόν που μπορεί να προκληθεί από μια οδοντιατρική επέμβαση.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και το γεγονός ότι η αλόγιστη χορήγηση αντιβιοτικών σε ασθενείς που δεν το έχουν πραγματική ανάγκη, πέρα από τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων οδηγεί και στην ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηριδίων, γίνεται αντιληπτό γιατί πλέον η λίστα των νόσων στις οποίες επιβάλλεται η χορήγηση προφυλακτικής αντιβίωσης έχει μικρύνει πολύ. Πλέον, οι περισσότερες από τις νόσους που στο παρελθόν αντιμετωπίζονταν με προφυλακτική αντιβίωση, αντιμετωπίζονται χωρίς αντιβιοτικά φάρμακα.
Τo 2007 η Αμερικάνικη Καρδιολογική Ομοσπονδία (www.americanheart.org) δημοσίευσε στο περιοδικό της Αμερικάνικης Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (http://jada.ada.org) καινούρια πρωτόκολλα και κατευθύνσεις προς τους οδοντιάτρους σχετικά με τη χορήγηση προφυλακτικής αντιβίωσης (The Journal of the American Dental Association (JADA): Prevention of Infective Endocarditis: Guidelines from the American Heart Association). Τα όσα αναφέρονται σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον άρθρο συνοψίζονται παρακάτω.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ Η ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΗ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ :
- Πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας
- Ρευματική καρδιακή νόσος
- Νόσος διγλώχινας βαλβίδας
- Αορτική στένωση με αποτιτανώσεις
- Συγγενείς καρδιακές νόσοι, όπως πχ η υπερτροφική μυοκαρδίτιδα
Επίσης, σύμφωνα με παλαιότερα πρωτόκολλα (American Heart Association SBE Guidelines – JAMA 1997;277:1794) ΔΕΝ χορηγείται προφυλακτική αντιβίωση σε ασθενείς με :
- Λειτουργικά «αθώα» φυσήματα της καρδιάς
- Ιστορικό νόσου Kawasaki, χωρίς δυσλειτουργία των βαλβίδων
- Ιστορικό ρευματικού πυρετού, χωρίς δυσλειτουργία των βαλβίδων
- Ύπαρξη βηματοδότη και εμφυτεύσιμων απινιδωτών
- Ιστορικό επέμβασης bypass
- Μεμονωμένη μεσοκολπική επικοινωνία
- Ιστορικό χειρουργικής επέμβασης για αποκατάσταση μεσοκολπικής ή μεσοκοιλιακής επικοινωνίας
ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΗ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ :
- Προσθετικές καρδιακές βαλβίδες
- Ιστορικό ενδοκαρδίτιδας
- Κυανωτική καρδιακή νόσος
- Επεμβάσεις στην καρδιά με τεχνητά μέσα το πρώτο εξάμηνο μετά την επέμβαση
- Καρδιακά μοσχεύματα που έχουν δημιουργήσει βαλβιδικά προβλήματα
ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΤΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΧΗΜΕΙΟΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ :
- Αρθροπλαστική ισχίου
- Αρρύθμιστος Διαβήτης
- Γυναίκες με εμφυτεύματα στο στήθος
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΧΗΜΕΙΟΠΡΟΦΥΛΑΞΗ
- Εξαγωγή δοντού
- Καθαρισμός / Περιοδοντική θεραπεία
- Επεμβάσεις στο στόμα (ακρορριζεκτομή, χειρουργική περιοδοντίου κλπ)
- Αφαίρεση ραμμάτων
- Τοποθέτηση εμφυτευμάτων
- Τοποθέτηση ορθοδοντικών δακτυλίων
- Ενδοσυνδεσμική ένεση τοπικού αναισθητικού
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΧΗΜΕΙΟΠΡΟΦΥΛΑΞΗ
- Σφραγίσματα / Στεφάνες
- Τοπική αναισθησία πλην της ενδοσυνδεσμικής
- Τοποθέτηση άξονα σε απονευρωμένο δόντι
- Τοποθέτηση απομονωτήρα, λήψη αποτυπωμάτων, φθορίωση
- Τοποθέτηση κινητών μηχανημάτων, ορθοδοντικοί επανέλεγχοι και ρύθμιση ορθοδοντικών μηχανημάτων
- Ακτινογραφίες
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Ομοσπονδίας, τα φάρμακα που προτείνονται για χημειοπροφύλαξη σε ενήλικες πριν από οδοντιατρικές πράξεις είναι :
- Αν δεν υπάρχει αλλεργία στην πενικιλλίνη, εφάπαξ 2g Αμοξικιλλινης (Amoxil) μία ώρα πριν την επέμβαση.
- Αν υπάρχει αλλεργία στην πενικιλλίνη, 600mg Κλινταμυκίνης (Dalacin) ή 500mg Αζιθρομυκίνης (Zithromax) ή 500mg Κλαρυθρομυκίνης (Klaricid), μία ώρα πριν την επέμβαση.