Ο βρυγμός ή τρίξιμο των δοντιών είναι ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, κυρίως λόγω stress ή κληρονομικότητας. Πρόκειται για το μη φυσιολογικό τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά μερικές φορές και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο βρυγμός είμαι μια παραλειτουργική έξη που γίνεται ασυνείδητα και, είτε φτάνει να προκαλέσει συμπτώματα (πονοκεφάλους, πόνους στην περιοχή της κροταφογναθικής άρθρωσης, μυϊκούς πόνους στο πρόσωπο κλπ), είτε διαγιγνώσκεται από την αποτριβή των δοντιών.

Στα δόντια παρατηρείται μια μη φυσιολογική οδοντική φθορά με τη μορφή αποτριβής στις μασητικές επιφάνειες. Πολλές φορές είναι σαν να βλέπουμε το αποτύπωμα του επάνω δοντιού στο κάτω. Μπορεί επίσης να δούμε ρωγμές και μικροσπασίματα, καθώς και υποχώρηση των ούλων. Με τα χρόνια, αν η κατάσταση παραμείνει αθεράπευτη, τα δόντια χάνουν πολύ από το ύψος τους, το στόμα ‘κατακρυμνίζεται’, οι γωνίες του στόματος πέφτουν και το πρόσωπο φαίνεται  γερασμένο.

Η σύγχρονη ψηφιακή οδοντιατρική με το 3D printing δίνει και στα περιστατικά αυτά την ιδανική λύση, αφού μας επιτρέπει να υπολογίσουμε το ποσό της οδοντικής ουσίας που έχει χαθεί και πρέπει να αναπληρωθεί. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει επένθετα, στεφάνες και όψεις, με τα οποία αποκαθιστούμε με ελεγχόμενο και συντηρητικό τρόπο τα δόντια, τη γραμμή του χαμόγελου και το πρόσωπο γενικότερα.