Με τον όρο ‘dental bonding’ περιγράφεται η διαδικασία με την οποία το δόντι επικαλύπτεται με ρητίνη, ώστε να διορθωθεί το σχήμα και το χρώμα του. Η τεχνική εφαρμόζεται στα μπροστινά δόντια και έχει ως σκοπό τη βελτίωση της αισθητικής του χαμόγελου. Ουσιαστικά πρόκειται για την τοποθέτηση ‘οψεων’ ρητίνης στις επιφάνειες των δοντιών.

Η ‘όψη’ είναι ένα λεπτό στρώμα ρητίνης ή πορσελάνης πάχους περίπου σαν αυτό ενός φακού επαφής, που συγκολλάται στην μπροστινή επιφάνεια ενός μπροστινού δοντιού για να βελτιώσει την αισθητική του. Οι όψεις πορσελάνης κατασκευάζονται αποκλειστικά στο εργαστήριο, ενώ οι όψεις ρητίνης μπορούν να  οι τοποθετηθούν σε μία συνεδρία από τον οδοντίατρο στα δόντια με την τεχνική ‘dental bonding» (άμεσες όψεις ρητίνης), ή να κατασκευαστούν στο εργαστήριο και να συγκολληθούν στα δόντια σε δεύτερο χρόνο (έμμεσες όψεις ρητίνης).

Η κύρια διαφορά μεταξύ των άμεσων και των έμμεσων όψεων ρητίνης είναι η διαδικασία με την οποία κατασκευάζονται και όχι το υλικό. Τα δόντια τροχίζονται με τον ίδιο τρόπο στις δύο τεχνικές, αλλά οι έμμεσες όψεις ρητίνης, ή όψεις ρητίνης του εργαστηρίου, συγκολλώνται στα δόντια σε μία δεύτερη συνεδρία, αφού ληφθούν τα μέτρα και τοποθετηθούν πρόχειρες όψεις στα τροχισμένα δόντια.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της τεχνικής ‘dental bonding’ είναι ότι ο ασθενής σε μία συνεδρία βελτιώνει το χαμόγελό του. Το μειονέκτημα, ωστόσο, είναι ότι το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται κατά πολύ από την εμπειρία, τη δεξιοτεχνία και την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιεί ο Αισθητικός Οδοντίατρος. Στο εργαστήριο, αντίθετα, είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει έλεγχος του πάχους και του χρώματος των ρητινών που θα χρησιμοποιηθούν, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μιμείται το φυσικό δόντι ως προς το χρώμα και τη διαφάνεια. Επίσης, οι εργαστηριακές όψεις ρητίνης είναι πιο ανθεκτικές στην αποτριβή και στα μικροσπασίματα. Το μόνο τους μειονέκτημα είναι το μεγαλύτερό τους κόστος και η τοποθέτηση προσωρινών όψεων στα δόντια μέχρι να κατασκευαστουν οι μόνιμες.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΟΨΕΩΝ ΡΗΤΙΝΗΣ

Οι όψεις ρητίνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να :

  • Αλλάξουν το χρώμα ή/ και το σχήμα ενός ή περισσότερων δοντιών.
  • Βελτιώσουν την εμφάνιση δοντιών που είναι φθαρμένα ή σπασμένα.
  • Κλείσουν διαστήματα μεταξύ δοντιών.
  • Καλύψουν ρίζες που έχουν αποκαλυφθεί από υφίζηση των ούλων.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΟΨΕΩΝ ΡΗΤΙΝΗΣ

  • Είναι φθηνότερες από τις όψεις πορσελάνης και τις στεφάνες (θήκες).
  • Η διαδικασία είναι ανώδυνη και μερικές φορές μπορεί να γίνει χωρίς αναισθησία.
  • Είναι μια πολύ συντηρητική διαδικασία. Η τοποθέτηση όψεων ρητίνης απαιτεί ελάχιστο τρόχισμα του δοντιού.
  • Οι όψεις ρητίνης επιδέχονται επιδιορθώσεις σε σημεία που μπορεί να φθαρούν από το χρόνο.
  • Εάν το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό, οι όψεις ρητίνης μπορούν εύκολα να τροποποιηθούν.

 

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΟΨΕΩΝ ΡΗΤΙΝΗΣ

  • Είναι λιγότερο ανθεκτικές από τις όψεις και τις στεφάνες (θήκες) από πορσελάνη. Έτσι με το χρόνο είναι πιθανό να παρουσιάσουν σημεία φθοράς, όπως ξεφλουδίσματα και μικροσπασίματα. Το θετικό είναι ότι μπορούν να επιδιορθωθούν σχετικά εύκολα, ακόμα και μετά από χρόνια.
  • Έχουν μικρή διάρκεια ζωής και πρέπει να αντικατασταθούν μετά από 6-10 χρόνια.
  • Η σύνθετη ρητίνη είναι ένα υλικό που προσροφά χρωστικές, οπότε μπορεί να εμφανίσει δυσχρωμίες, ειδικά εάν ο ασθενής καπνίζει ή πίνει πολύ τσάι ή καφε.
  • Το τελικό αποτέλεσμα στις άμεσες όψεις ρητίνης που κατασκευάζονται στο ιατρείο εξαρτάται κατά πολύ από την ποιότητα των υλικών, αλλά και την εμπειρία και τη δεξιοτεχνία του κλινικού.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΟΨΕΩΝ ΡΗΤΙΝΗΣ

Η φροντίδα των όψεων από σύνθετη ρητίνη βοηθάει πολύ στην επιμήκυνση του χρόνου ζωής τους. Κάποιες συμβουλές για την περιποίησή τους είναι:

  • Βουρτσίστε τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα και χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα κάθε μέρα.
  • Αποφύγετε τις σκληρές τροφές, μη δαγκώνετε πάγο και παξιμάδια με τα μπροστινά δόντια.
  • Μη δαγκώνετε στυλό και μολύβια, μην κόβετε τα νύχια με τα δόντια σας.
  • Αποφύγετε τον καφέ, το τσάι και το κάπνισμα, προκειμένου να μειώσετε την προσρόφηση χρωστικών από τις όψεις σας.
  • Μην ξεχνάτε τον τακτικό σας επανέλεγχο κάθε 6 μήνες.

Η όψη πορσελάνης είναι μια πολύ λεπτή στρώση πορσελάνης που συγκολλάται στην επιφάνεια ενός μπροστινού δοντιού, με σκοπό τη βελτίωση της αισθητικής του. Με όψεις πορσελάνης μπορεί να αλλαχθεί το σχήμα, το χρώμα, κατασκευαστικές ατέλειες ενός ή περισσοτέρων μπροστινών δοντιών, ή ακόμα και να διορθωθεί αισθητικά η θέση τους στο φραγμό (πχ όταν κάποιο μπροστινο δόντι βρίσκεται πιο ‘μέσα’ από τα διπλανά του).

Η πορσελάνη είναι ένα υλικό με μεγάλη σκληρότητα, διαφάνεια, μηχανική και χημική αντοχή. Έτσι, οι όψεις πορσελάνης έχουν εμφάνιση που προσομοιάζει με το φυσικό δόντι, δε διαβρώνονται και δεν αποτρίβονται, δεν προσροφούν χρωστικές και μπορούν να διατηρηθούν στο στόμα μέχρι και 20 χρόνια. Με τις σύγχρονες οδοντιατρικές πορσελάνες πετυχαίνουμε μεγάλη αντόχη σε πολύ μικρα πάχη, 0.5-1mm, όσο περίπου το πάχος ενός φακού επαφής. Αυτό σημαίνει ότι οι όψεις πορσελάνης είναι πλεόν βιολογικά απόλυτα ασφαλείς, γιατί απαιτούν ελάχιστη αφαίρεση οδοντικής ουσίας για να τοποθετηθούν.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

  • Δυσχρωμικά δόντια
  • Δόντια με μικρορωγμές ή αποφλοιώσεις
  • Δόντια με μικρή στροφή, μικρή κλίση, ή που βρίσκονται ελαφρώς πιο ΄μέσα΄ σε σχέση με τα διπλανά τους κι εφόσον απορριφθεί η λύση της ορθοδοντικής διόρθωσης
  • Δόντια με μη αποδεκτό σχήμα
  • Δόντια που έχουν αποτριφτεί λόγω βρυγμού
  • Προκειμένου να κλείσουν μικρά διαστήματα μεταξύ μπροστινών δοντιών

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Οι όψεις πορσελάνης δε μπορούν να εφαρμοστούν όταν :

  • Δεν υπάρχει επαρκής οδοντική ουσία και ειδικά αδαμαντίνη, που είναι απαραίτητη για τη συγκόλλησή τους στο δόντι
  • Υπάρχει έντονο ορθοδοντικό πρόβλημα, πχ έντονος συνωστισμός ή μεγάλη κλίση των μπροστινών δοντιών, οπότε η Ορθοδοντική είναι μονόδρομος.

 

Ποιά είναι η διαδικασία ?

Στην πρώτη συνεδρία γίνεται μια συζήτηση με τον ασθενή σχετικά με το αισθητικό πρόβλημα που τον απασχολεί και τα πιθανά σχέδια θεραπείας. Λαμβάνονται φωτογραφίες και αρχικά αποτυπώματα (μέτρα), ώστε να μπορεί να γίνει η 3D μελέτη του χαμόγελου. Στη συνέχεια, με διάφορα ψηφιακά προγράμματα (digital smile design) ο Αισθητικός Οδοντίατρος μπορεί να πειραματιστεί με το τελικό αποτέλεσμα, ως προς το σχήμα, το χρώμα και τον αριθμό των όψεων που απαιτούνται για να επιτευχθεί το ‘τέλειο’ χαμόγελο.

Στη δεύτερη συνεδρία ο ασθενής μπορεί να δει την πρόταση για το τελικό αποτέλεσμα και να κάνει πιθανές διορθώσεις. Στη συνέχεια, βάσει της ψηφιακής εικόνας, με προγράμματα 3D printing μπορούν να κατασκευαστούν στο εργαστήριο ‘δοκιμαστικές’ όψεις απο ρητίνη. Σε μια επόμενη συνεδρία οι δοκιμαστικές όψεις συγκολλώνται στο δόντι χωρίς καμία επεξεργασία του (τρόχισμα) και μπορούν να παραμείνουν ως και 2 εβδομάδες.

Μέχρι αυτό το σημείο, όλες οι παρεμβάσεις είναι αναστρέψιμες. Αν ο ασθενής δεν είναι ικανοποιημένος, οι δοκιμαστικές όψεις αφαιρούνται χωρίς καμία επίπτωση για τα δόντια. Αν όμως είναι ικανοποιημένος, η διαδικασία προχωράει στην επόμενη φάση που είναι ο τροχισμός μέχρι 1mm από την επιφάνεια των δοντιών, η λήψη τελικών μέτρων και η κατασκευή των όψεων πορσελάνης στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο με όλες τις προδιαγραφές της Βιομιμητικής.

Με τον όρο ‘σφράγισμα’ εννοούμε τη διαδικασία με την οποία αποκαθιστούμε το σχήμα, την ανατομία και τη λειτουργία ενός δοντιού μετά από σπάσιμο ή τερηδόνα. Αρχικά γίνεται η αποκοπή της τερηδονισμένης ουσίας και στη συνέχεια η αναπλήρωση του δοντιού που λείπει με αμάλγαμα (ασημένια σφραγίσματα) ή σύνθετη ρητίνη (λευκά σφραγίσματα).

Το αμάλγαμα χρησιμοποιείται στην Οδοντιατρική για περισσότερο από 100 χρόνια και, μολονότι είναι πολύ αξιόπιστο, η χρήση του τείνει να εγκαταλειφθεί σε κάποιες χώρες λόγω της περιεκτικότητάς του σε υδράργυρο. Κατά τη διάρκεια της μάσησης τα σφραγίσματα αμαλγάματος απελευθερώνουν ίχνη υδραργύρου, τα οποία στη συνέχεια εισπνέονται. Πάρα πολλές μελέτες έχουν όμως δείξει, ότι το ποσό του υδραργύρου που απελευθερώνεται είναι εξαιρετικά χαμηλό και πολύ μικρότερο από αυτο στο οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται καθημερινά από τον αέρα στις πόλεις ή το φαγητό. Για το λόγο αυτό, διάφοροι φορείς υγείας, όπως το American Food and Drug Administration, ο ΠΟΥ και η Αμερικάνικη Οδοντιατρική Ομοσπονδία, θεωρούν ότι το αμάλγαμα ‘είναι ένα απόλυτα ασφαλές και αποτελεσματικό εμφρακτικό υλικό για οδοντιατρική χρήση’. Ωστόσο, κάποιες κατηγορίες ασθενών, όπως είναι οι έγκυες, ή άνθρωποι που είναι πολύ εκτεθειμένοι στουν υδράργυρο λόγω επαγγέλματος, ή επειδή τρέφονται με επιβαρυμένες σε υδράργυρο τροφες, καλό είναι να αποφεύγουν το αμάλγαμα. Το μεγάλο πλεονέκτημα του αμαλγάματος είναι η μηχανική του αντοχή και διάρκεια, παράγοντας πολύ σημαντικός για τα πίσω δόντια στα οποία ασκούνται πολύ μεγάλες μασητικές δυνάμεις. Το μεγάλο του μειονέκτημα είναι η αντιαισθητική του εμφάνιση, που έχει κάνει τα σφραγίσματα από σύνθετη ρητίνη να υπερισχύσουν με τα χρόνια.

Τα λευκά σφραγίσματα γίνονται από σύνθετη ρητίνη, ένα υλικό πλαστικό, λευκού χρώματος, που μιμείται κατά πολύ το χρώμα και τη διαφάνεια του φυσικού δοντιού. Τα λευκά σφραγίσματα συγκολλώνται στην επιφάνεια του δοντιού και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφαιρεθεί μόνο το τερηδονισμένο κομμάτι του δοντιού ώστε  να υπάρχει συγκράτηση. Αντίθετα, τα σφραγίσματα από αμάλγμα δεν συγκολλώνται, οπότε πρέπει να έχουν ένα συγκεκριμένο σχήμα συγκράτησης μέσα στο δόντι, ανεξάρτητα από τα σημεία που υπάρχει η τερηδόνα. Αυτό σημαίνει ότι, για να γίνει ένα σφράγισμα αμλγάματος, πολλές φορές τροχίζεται μεγαλύτερο κομμάτι του δοντιού. Το μεγάλο μειονέκτημα των λευκών σφραγισμάτων είναι η σημαντική συστολή (συρρίκνωση) που υφίστανται μετά την τοποθέτησή τους στο δόντι. Έτσι μένει πάντα ένα μικροκενό μεταξύ σφραγίσματος και δοντιού, που αποτελεί την ‘αχιλλειο πτέρνα’ του σφραγίσματος, το σημείο στο οποίο μπορούν να διεισδύσουν μικρόβια και να επανατερηδοντιστεί το δόντι. Αποτέλεσμα είναι η μικρότερη διάρκεια ζωής τους, περίπου 5-7 χρόνια, ενώ τα σφραγίσματα αμαλγάματος μπορούν να διατηρηθούν στο στόμα για 10-15 χρόνια, ή και πολύ περισσότερο. Το άλλο μειονέκτημα των λευκών σφραγισμάτων είναι ότι, προκειμένου να γίνουν σωστά, απαιτείται πολύ προσοχή και επιμέλεια από τον οδοντίατρο, που σημαίνει ότι η διαδικασία είναι πιο χρονοβόρος.

Η απόφαση για το είδος του σφραγίσματος καθορίζεται σε κάθε περίπτωση από το μέγεθος του οδοντικού ελλείμματος, τη θέση του, το ιστορικό του ασθενούς, το κόστος και τη διάθεσή του για αισθητικό αποτέλεσμα. Όταν πρόκειται για μπροστινά δόντια, τα λευκά σφραγίσματα είναι μονόδρομος. Για τα πίσω δόντια, επειδή τα σφραγίσματα αμαλγάματος στις μέρες μας δε θεωρούνται αισθητικά αποδεκτά, έχει αναπτυχθεί μια νέα τεχνική που συνδυάζει την αισθητική με την αντοχή, η τεχνική των ενθέτων και των επενθέτων.

Γνωστά και ως τμηματικές στεφάνες (θήκες), τα ένθετα και τα επένθετα είναι έμμεσες αποκαταστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι είναι μεγάλα ‘σφραγίσματα’ που κατασκευάζονται εκτός στόματος από το οδοντοτεχνικό εργαστήριο και στη συνέχεια συγκολλώνται στο δόντι. Το υλικό από το οποίο μπορούν να κατασκευαστούν είναι ρητίνη, πορσελάνη ή ακόμα και χρυσός.

Ένθετα και επένθετα μπορούν να τοποθετηθούν σε προγόμφιους και γομφίους όταν λείπει αρκετά μεγάλο τμήμα τους, οπότε είναι δύσκολο να τοποθετηθεί ένα απλό σφράγισμα, αλλά δε λείπει τόσο μεγάλο τμήμα τους που να πρέπει να τοποθετηθεί στεφάνη (θήκη). Τα ένθετα και τα επένθετα διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το μέγεθος. Τα επένθετα είναι πιό μεγάλα και περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα μασητικά ‘φύματα’ του δοντιού – τα επάρματα δηλαδή που έχει το δόντι στη μασητική του επιφάνεια.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Τα ένθετα και τα επένθετα ενδείκνυνται σε περιπτώσεις που τα δόντια είναι αδυνατισμένα από την τερηδόνα ή από σπάσιμο, ή είναι ενδοδοντικά θεραπευμένα.

Ένθετα τοποθετούνται όταν, μετά την αφαίρεση της τερηδόνας, προκύπτει αρκετά μεγάλο έλλειμμα, το οποίο εκτείνεται και σε περισσότερα από ένα τοιχώματα του δοντιού. Σε αυτή την περίπτωση η τοποθέτηση απλού σφραγίσματος είναι τεχνικά δυσκολότερη και λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε τέλειο σχήμα, εφαρμογή και σημείο επαφής.

Επένθετα τοποθετούνται όταν υπάρχει ανάγκη προστασίας ενός αδυνατισμένου δοντιού, όπως πχ μετά από ενδοδοντική θεραπεία. Πρόκειται για μια πιο συντηρητική τεχνική σε σχέση με την τοποθέτηση μιας θήκης, με την οποία το δόντι προστατεύεται χωρίς να τροχίζεται τόσο. Επίσης, αποτελούν ιδανική λύση όταν αποσπάται κομμάτι του δοντιού τέτοιο, που η συγκράτηση ενός συμβατικού σφραγίσματος θα ήταν αδύνατη, ενώ η τοποθέτηση θήκης υπερβολική.

΄ΕΝΘΕΤΟ Η ΑΠΛΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ?

Τα ένθετα αποτελούν ουσιαστικά ‘σφραγίσματα εργαστηρίου’ και πλεονεκτούν σε σχέση με τα συμαβατικά σφραγίσματα ως προς τα εξής :

  • Έχουν μεγαλύτερη αντοχή και διάρκεια. Ειδικά τα χρυσά επένθετα με τη σωστή φροντίδα μπορούν να διατηρηθούν για δεκαετίες.
  • Τα ένθετα πορσελάνης, λόγω υλικού, πλεονεκτούν πολύ των συμβατικών σφραγισμάτων σε φυσικές ιδιότητες.
  • Τα ένθετα από ρητίνη πλεονεκτούν των σφραγισμάτων από ρητίνη σε φυσικές ιδιότητες. Τα συμβατικά σφραγίσματα ρητίνης έχουν το σημαντικό μειονέκτημα ότι υφίστανται σημαντική συστολή (συρρίκνωση) μετά την τοποθέτησή τους στο δόντι. Έτσι μένει πάντα ένα μικροκενό μεταξύ σφραγίσματος και δοντιού, που αποτελεί την ‘αχιλλειο πτέρνα’ του σφραγίσματος, το σημείο στο οποίο μπορούν να διεισδύσουν πάλι μικρόβια και να επανατερηδοντιστεί το δόντι. Τα ένθετα, αντίθετα, κατασκευάζονται στο εργαστήριο κι έτσι οι διαστάσεις τους είναι πολύ πιο σταθερές. Επίσης, η σύνθετη ρητίνη που χρησιμοποιείται στο εργαστήριο για την κατασκευή των ενθέτων είναι πιο ενισχυμένη και άρα πιο ανθεκτική.
  • Τα ένθετα έχουν καλύτερη αισθητική εμφάνιση. Ειδικά τα ένθετα πορσελάνης μπορεί να έχουν τέτοια αισθητική απόδοση, που να μην ξεχωρίζουν καθόλου από το φυσικό δόντι.
  • Τα ένθετα κατασκευάζονται στο εργαστήριο, οπότε με αυτά επιτυγχάνεται πολύ καλύτερη οριακή εφαρμογή της αποκατάστασης στο δόντι, σημείο επαφής με τα διπλανά δόντια και σύγκλειση.
  • Τα ένθετα ρητίνης οδηγούν σε πολύ μικρότερη οδοντική ευαισθησία μετά την τοποθέτησή τους σε σχέση με τα απλά σφραγίσματα ρητίνης.

Ωστόσο, η τεχνική αυτή έχει και κάποια μειονεκτήματα :

  • Τα ένθετα είναι πολύ πιο ακριβά από τα συμβατικά σφραγίσματα.
  • Η διαδικασία απαιτεί 2 συνεδρίες.
  • Είναι μια τεχνική που απαιτεί κάποια εξειδίκευση και δε μπορεί να εφαρμοστεί από όλους τους οδοντιάτρους.
  • Για την τοποθέτηση ενός ενθέτου γίνεται μεγαλύτερος τροχισμός του δοντιού.

Όταν ένας ασθενής προσέρχεται στο ιατρείο με την επιθυμία να μεταμορφώσει το χαμόγελό του, πολλές φορες είναι πολύ δύσκολο να εκφράσει στον οδοντίατρο το ιδανικό γι’ αυτόν αποτέλεσμα. ‘Αλλες φορές ο ασθενής δε μπορεί να συνειδητοποιήσει την επίπτωση που μπορεί να έχει στο χαμόγελό του ένα ή περισσότερα δυσχρωμικά, στενά, κοντά ή συνωστισμένα δόντια. Αντίθετα ο Αισθητικός Οδοντίατρος έχει την εμπειρία και τις γνώσεις να κατανοήσει το πώς μια συγκεκριμένη θεραπεία θα μεταμορφώσει ολόκληρο το πρόσωπο του ασθενούς. Αλλάζοντας το σχήμα, το μέγεθος ή το ύψος των δοντιών με θήκες ή όψεις μπορεί να βελτιώσει τις ρητίδες γύρω από το στόμα, να ‘γεμίσει’ το ύψος των γνάθων και να βελτιώσει τη γραμμή και την αισθητική του χαμόγελου. Το δύσκολο κομμάτι για τον οδοντίατρο είναι να εξηγήσει και να πείσει τον ασθενή για το ποιά είναι η ιδανική λύση για το χαμόγελό του και αυτός είναι ο λόγος που το digital smile design κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Ουσιαστικά πρόκειται για την επαγγελματική επεξεργασία μιας ψηφιακής φωτογραφίας του χαμόγελου, με τη χρήση διαφόρων ψηφιακών συστημάτων. Η ανάλυση του χαμόγελου γίνεται με τη χρήση διαφόρων αλγορίθμων που συσχετίζουν τα δόντια με το πρόσωπο, καθώς και άλλων παραμέτρων, ώστε να προκύψει το ιδανικό σχήμα και χρώμα των δοντιών. Ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να δει το χαμόγελο του μεταμορφωμένο και να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις. Στη συνέχεια με ψηφιακά προγράμματα μπορούν να κατασκευαστούν προσωρινές όψεις στα μπροστινά δόντια, οι οποίες μπορούν να συγκολληθούν στα δόντια μέχρι και για 2 εβδομάδες, δημιουργώντας έτσι ένα ‘δοκιμαστικό’ χαμόγελο. Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τον ασθενή να απολαύσει τον εαυτό του με μεταμορφωμένο χαμόγελο, προτού πάρει την τελική απόφαση για την οριστική μεταμόρφωση. Είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις στην Οδοντιατρική, αλλά και στην Πλαστική Χειρουργική, που ο ασθενής μπορεί να δει και να βιώσει το τελικό αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό το digital smile design θεωρείται ό,τι οτι σύγχρονο στην Αισθητική Οδοντιατρική και στην Αισθητική του προσώπου γενικότερα.

Τα δόντια μου θα χαλάσουν αν βάλω όψεις?

Με τα σύγχρονα υλικά ο τροχισμός των δοντιών για την τοποθέτηση όψεων είναι πολύ μικρός έως μηδαμινός, οπότε δεν τα αδυνατίζει. Εφόσον οι όψεις εφαρμόζουν άριστα στο δόντι και ο ασθενής τις καθαρίζει σχολαστικά, δεν υπάρχει κίνδυνος για τα δόντια.

Οι όψεις πορσελάνης αλλάζουν χρώμα?

Όχι. Η πορσελάνη είναι ένα υλικό που δεν προσροφά χρωστικές.

Θα μπορώ να μασάω κανονικά με τις όψεις?

Ναι. Θα μπορείτε να μασάτε κανονικά, χωρίς πόνο στα δόντια ή στα ούλα. Θα πρέπει, ωστόσο, να αποφεύγετε να ασκείτε στις όψεις σας υπερβολικές δυνάμεις, όπως να μασάτε παγάκια, στυλό ή μολύβια, νύχια, βελόνες ή καραμέλες.

Εαν βάλω όψεις στα μπροστινά μου επάνω δόντια, τα κάτω θα φαίνονται κίτρινα?

Αυτός είναι ένας παράγοντας που αξιολογούμε στην αρχή, όταν καταστρώνουμε το σχέδιο θεραπείας. Συνήθως όταν κατασκευάζουμε όψεις για τα επάνω δόντια λευκαίνουμε τα κάτω, ώστε να ταιριάζουν.

Πόσα χρόνια διαρκούν οι όψεις πορσελάνης?

Μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και 15-20 χρόνια, αρκεί να έχουν την κατάλληλη φροντίδα. Τις περισσότερες φορές οι όψεις πορσελάνης με καλή εφαρμογή αλλάζονται, όχι γιατι έχουν κάποιο πρόβλημα, αλλά γιατί με τα χρόνια παρατηρείται αλλαγή στη γραμμή των ούλων, τα οποία ‘σηκώνονται΄ ελαφρώς και αποκαλύπτουν το όριο της όψης.

Οι όψεις μου θα ξεκολλάνε?

Όχι. Οι όψεις με καλή εφαρμογή γενικά δεν ξεκολλάνε. Οι όψεις ρητίνης με τα χρόνια μπορούν να παρουσιάσουν αποφλοιώσεις και μικροσπασίματα, τα οποία μπορούν εύκολα να διορθωθούν.

Η λεύκανση δεν είναι αρκετή? Χρειάζομαι όψεις οπωσδήποτε?

Εξαρτάται. Η λεύκανση μπορεί να βελτιώσει το χρώμα των δοντιών μέχρι και 8 τόνους, αλλά το αποτέλεσμα μπορεί να μην ικανοποιεί τον ασθενή. Είναι μια διαδικασία που, έτσι κι αλλίως, στις περισσότερες περιπτώσεις προηγείται οποισδήποτε αισθητικής παρέμβασης, ώστε με λευκό χαμόγελο να αποφασιστεί τί είδους παρέμβαση θα πρέπει να γίνει και σε πόσα δόντια5. Ευνόητο είναι ότι όταν υπάρχουν δόντια με έντονες δυσχρωμίες ή άσχημο σχήμα, οι όψεις είναι μονόδομος.

Όψεις ρητίνης ή πορσελάνης? Ποιές να επιλέξω?

Εξαρτάται από την παρέμβαση που θέλετε να κάνετε. Γενικά οι όψεις ρητίνης ενδείκνυνται για μικρότερα αισθητικά προβλήματα 1-2 μπροστινών δοντιών. Είναι μια τεχνική που άμεσα, χωρίς μεγάλη παρέμβαση στα δόντια και πιο οικονομικά,  μπορεί να δώσει λύση σε προβλήματα όπως μικροσπασίματα, δόντια με άσχημο σχήμα, χρώμα, ή στροφή. Η διάρκεια ζωής μια τέτοιας λύσης χωρίς συντήρηση είναι μικρή, περιπου 3-5 χρόνια, μιας και η ρητίνη έχει την τάση να αποφλοιώνεται, να τρίβεται και να προσροφά χρωστικές. Με συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο για μικροδιορθώσεις και γυάλισμα, ωστόσο, οι όψεις ρητίνης μπορούν να φτάσουν να παραμείνουν στο στόμα μέχρι και 10 χρόνια έως ότου χρειαστούν αντικατάσταση. Οι όψεις πορσελάνης, αντίθετα, έχουν πολύ μεγάλο χρόνο ζωής (μέσος όρος 10-15 χρόνια), χωρίς να δημιουργούν προβλήματα, χωρίς να αλλάζουν χρώμα και χωρίς να χρειάζονται επιδιορθώσεις. Είναι δε τέτοια η τεχνολογία των κεραμικών σήμερα, που η τοποθέτηση όψεων πορσελάνης απαιτεί ελάχιστο έως καθόλου τρόχισμα των δοντιων, καθιστώντας τες μια βιολογικά άριστη λύση.

Έχω στραβά δόντια. Μπορώ να βάλω όψεις αντί για σιδεράκια?

Εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος. Η Ορθοδοντική δε διορθώνει μόνο την αισθητική των δοντιών, αλλά και τη λειτουργία, αποκαθιστώντας τέλεια σύγκλειση. Είναι όμως μια διαδικασία που απαιτεί πολύ χρόνο και κόπο. Έτσι, σε ήπιες περιπτώσεις μπροστινών δοντιών που είναι λίγο στραβα και συνωστισμένα, οι όψεις μπορούν να αποτελέσουν μια εύκολη λύση για ένα ωραίο χαμόγελο.

Είμαι δυστακτική στο να βάλω όψεις. Πώς θα ξέρω αν θα μου αρέσουν?

Μην ανησυχείτε καθόλου γιατί υπάρχει τρόπος για εσας να σχεδιάσετε και να ‘δείτε’ το τελικό αποτέλεσμα. Πρώτα απ’όλα θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο εξειδικευμένο στην Αισθητική Οδοντιατρική, ο οποίος θα σας δείξει δείγμα της δουλειάς του. Στη συνέχεια, με ψηφιακή επεξεργασία της φωτογραφίας σας με την τεχνολογία smile design, ο οδοντίατρος μπορεί να σας δείξει την πρότασή του για το χαμόγελο που θα σας ταίριαζε. Φυσικά στο σημείο αυτό μπορούν να γίνουν όσες αλλαγές θέλετε. Βάση της ιδανικής για εσάς λύσης, μπορούν να κατασκευαστούν προσωρινές όψεις, οι οποίες, χωρίς καμία παρέμβαση στα δόντια, μπορούν να κολληθούν για μερικές μέρες, ώστε να μπορέσετε να σκεφτείτε αν είστε ικανοποιημένοι ή όχι. Μέχρι το σημείο αυτό, τα πάντα είναι αναστρέψιμα. Μπορείτε να πάρετε την απόφαση να προχωρήσετε στην κατασκευή των όψεων, αλλά μπορείτε και όχι. Επισκεφτείτε μας για περισσότερες λεπτομέρειες και θα σας δώσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και λύσεις.

Πρέπει να αλλάξω τα μαύρα σφραγίσματά μου?

Όχι απαραίτητα. Το αμάλγαμα είναι ένα υλικό με εξαιρετικές ιδιότητες και αντοχή και υπήρξε επί πολλά χρόνια το υλικό εκλογής για τα σφραγίσματα. Καθημερινά στην κλινική πράξη βλέπουμε άλλωστε σφραγίσματα αμαλγάματος που έχουν αντέξει άθικτα για δεκαετίες. Λόγω της περιεκτικότητάς του αμαλγάματος σε υδράργυρο, όμως, υπάρχει εδώ και καιρό μια τάση να εγκαταλειφθεί η χρήση του και μια αγωνία από τους ασθενείς που έχουν παλιά σφραγίσματα για το πόσο διατρέχουν κίνδυνο. Ωστόσο, όλες οι έρευνες πάνω στο θέμα είναι ξεκάθαρες: η ποσότητα υδραργύρου που απελευθερώνεται στο στόμα από τα σφραγίσματα αμαλγάματος είναι πολύ μικρότερη από αυτή στην οποία εκτίθεται κανείς από την ατμόσφαιρα των πόλεων και τις τροφες. Για το λόγο αυτό, διάφοροι φορείς υγείας, όπως το American Food and Drug Administration, ο ΠΟΥ και η Αμερικάνικη Οδοντιατρική Ομοσπονδία, θεωρούν ότι το αμάλγαμα ‘είναι ένα απόλυτα ασφαλές και αποτελεσματικό εμφρακτικό υλικό για οδοντιατρική χρήση’. Επομένως, η απόφαση για το αν κάποια σφραγίσματα αμαλγάματος πρέπει να αντικατασταθούν δε σχετίζεται με το υλικό, αλλά  με την ακεραιότητα του σφραγίσματος, αν δηλαδή παρουσιάζει μικρορωγμές, σημάδια επανατερηδονισμού, ή αν έχει προκαλέσει αποχρωματισμό του δοντιού.

Γιατί χρειάζομαι επένθετο? Δε μπορώ να κάνω ένα απλό σφράγισμα?

Επένθετο χρειάζεστε όταν η ποσότητα του δοντιού που λείπει είναι τέτοια, ώστε ένα απλό σφράγισμα δε μπορεί ή δεν είναι ασφαλές να γίνει. Το επένθετο είναι μια πολύ ανθεκτική κατασκευή που προστατεύει το δόντι όπως μία θήκη, απαιτεί όμως λιγότερο τρόχισμα. Αντίθετα, το να τοποθετηθεί ένα απλό σφράγισμα σε ένα αρκετά κατεστραμμένο και αδυνατισμένο δόντι, θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητά του και μπορεί να το οδηγήσει ακόμα και σε κάταγμα.